Goal Setting, Mind, Personal Growth

Vad är gränser ändå?

En kund frågade mig nyligen om gränser. Hon kände att hon hade svårt att ställa in dem utan att låta förkylas eller stå i vänd och hon hade definitivt svårt att hålla dem. Här är några tips om användningen av gränser och hur de kan förbättra relationens tillfredsställelse.

Gränser är åtaganden vi gör till oss själva. Vissa människor är ovilliga att sätta gränser eftersom de vill vara öppna, spontana och inte sätta upp murar. Ändå är detta en missförståelse av vad en gräns är och syftet med att ha gränser.

När du köper en fastighet görs en undersökning för att se var gränsen är. Syftet med undersökningen är helt enkelt att identifiera var din egendom slutar och grannens börjar. Gränser i relationer kan fungera på samma sätt. Känslomässigt är det viktigt att vara tydlig att din partners känslor inte är dina. Hon kan vara upprörd över något som hände på jobbet och ringa dig och vill prata om det. Om du har starka gränser, med andra ord en stark känsla av dig själv, kommer du inte att frestas att ta på sig hennes känslor eller försöka fixa det för henne. När du har starka gränser kan du lyssna på annans upprördhet och inte ta på den personligen.

Människor har vanligtvis lösa gränser i relationer när de inte känslomässigt differentieras. Det betyder att de inte riktigt har vuxit upp. Att vara vuxen har ingenting att göra med ens ålder. Jag har träffat människor i 40- och 50-talet som fortfarande skyller sina föräldrar, deras chef eller sin make för varför deras liv är som de är. Att vara vuxen har allt att göra med att inse att ditt liv och dina omständigheter är upp till dig. Det har också att göra med att ha en stark känsla av vem du är, vad du gillar, vad dina talanger är och vart du ska i livet. När du är motiverad av rädsla är det svårare att bli vuxen. Och när du inte riktigt är en vuxen relation är det svårare eftersom det finns en rädsla för att om du verkligen är dig själv så kommer den andra inte att gilla dig och lämna. Så du är rädd att be om vad du vill av rädsla för att den andra personen inte kommer att tillhandahålla det. Eller så är du rädd för att göra ett åtagande eftersom något bättre kan komma med. Eller så är du rädd att om du kommer i ett förhållande så kommer du att svälja av det och förlora självkänslan.

Gränser används ibland för att skydda oss själva. Människor kramar mot det här eftersom de förvirrar skyddet med isolering och sätter upp väggar mellan dig och den andra personen. Ändå handlar gränserna för skydd allt om själv respekt. Om du säger: “Jag kan vara spontan ibland, men det som fungerar bäst för mig är att vi planerar några dagar framåt och sedan håller oss till dem.” Du låter den andra veta vad du behöver för att fungera på ditt bästa. Eller så kan du säga, “När du är mer än 15 minuter försenad och inte ringer blir jag orolig. När du anländer och jag får reda på att allt är bra känner jag mig irriterad. Eftersom jag uppskattar vårt förhållande och är irriterade skador det, jag antar bara att du har bundit dig och inte kommer, om du inte ringer. ” När du låter någon upprepade gånger ignorera dina gränser utan att säga något förlorar de respekt för dig och du förlorar respekt för dig själv.

Under nästa vecka börjar du märka när du tar emot känslorna från någon annan som är nära dig. Tycker du att din dag förstörs om din partner kommer hem i dåligt humör? Kom ihåg att din partners problem inte är dina. Du kan vara empatisk och medkännande utan att själv komma in i leran och leran.

Att inte ha gränser eller ha lösa är ett tecken på att rädsla driver dina beslut. När du är säker på vem du är och vart du ska i ditt liv är det lättare att sätta effektiva gränser.

Och slutligen handlar gränserna om själv respekt. När du respekterar dig själv och visar det, kommer andra att respektera dig mer, dina relationer kommer att fungera smidigare och ditt liv fungerar bättre.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *